O šoli

O ŠOLI

Zgodovina glasbene šole v Beltincih se je začela pisati veliko let pred formalno ustanovitvijo. Po pripovedovanjih nekaterih kulturnih delavcev so se po vselitvi Osnovne šole Beltinci v nove prostore že porajale ideje o glasbeni šoli v beltinskem gradu, saj je v tem okolju glasbena tradicija že dolgo časa zelo močna. Poleg folklorne tradicije in tamburašev so bili v Beltincih tudi zelo dobri pevski zbori in kar nekaj dobrih godcev. Močan pečat na področju glasbenega izobraževanja so prispevali Gustav Gonza, Andrej Maroša, Ludvik Šuklar in Jože Grlec. Potrebe folklorne skupine so narekovale vzgojo mladih glasbenikov, ki bi na nastopih spremljali plesalce. V vsem kulturnem in predvsem glasbenem dogajanju je bilo opaziti izjemno močno glasbeno zavest. V le redko katerem prekmurskem kraju je bilo poleg igranja nogometa tako »moderno« igrati na katerega od instrumentov. Nekaj let pred ustanovitvijo šole je v župniji deloval kar petindvajset članski Otroški župnijski orkester, ki je spremljal še številčnejši otroški zbor. Vsa ta dejstva so nekako napeljevala na ustanovitev formalne izobraževalne ustanove, a se je tega v preteklosti le redko kdo zavedal.

V okviru načrtovanja glasbenega dogajanja v župniji je beseda »zašla« tudi na področje glasbenega izobraževanja. Rodilo se je nekaj zelo zanimivih idej in posledično tudi kakšna rešitev v zvezi z povezovanjem župnijskega pastoralnega dogajanja. Nekega jutra je župnik prišel z idejo: »Naredimo svojo glasbeno šolo!« Ideja je hitro dozorela in v nekaj tednih je nastal okvirni program, ki je vseboval vse elemente javnoveljavnega programa Glasba. Z Božjo pomočjo smo v rekordnem času pridobili vsa potrebna soglasja, uredili prostore in nabavili osnovne instrumente. Tretjega septembra 2008 je Zavod svetega Cirila in Metoda Beltinci bil vpisan v razvid izvajalcev javno veljavnih programov GLASBA, PREDŠOLSKA GLASBENA VZGOJA in GLASBENA PRIPRAVNICA.

V omenjenih programih se otroci in odrasli lahko učijo igranja na violino, kontrabas, flavto, klarinet, saksofon, trobento, rog, bariton, tubo, tolkala, klavir, orgle, harmoniko, kitaro, diatonično harmoniko ali petja. Kot edina šola v Sloveniji izvajamo še nadstandardni program cimbale, na katerega se prav tako lahko vpišejo otroci in odrasli. V program Glasba se na vse instrumente lahko poleg otrok vpišejo tudi odrasli. Za potrebe soboške škofije na šoli izvajamo še program Šole za cerkveno glasbo, v okviru katerega izobražujemo bodoče organiste in zborovske pevce.

Vsi učenci v okviru programa poleg individualnega pouka sodelujejo tudi v komornih skupinah, kjer poleg klasične glasbe igrajo tudi ljudsko, cerkveno in zabavno glasbo. Na šoli redno delujeta pihalni in harmonikarski orkester, ter otroški in mladinski pevski zbor. Občasno za posamezne priložnosti zaigra tudi simfonični orkester. Poleg velikih zasedb redno delujejo tudi številne komorne skupine, kot posebnost pa izstopata Prekmurska banda in Tolkalna skupina BEAT CHASERS. Ob redni izobraževalni dejavnosti šola skupaj z Društvom harmonikarjev Murska Sobota organizira Mednarodno srečanje harmonikarjev. Šola lepo sodeluje z lokalnimi skupnostmi, saj samo izobraževanje glasbenikov nima pomena, če ni vpeto v dogajanje v okolju.

Na šoli so zaposleni skrbno izbrani učitelji. Vsak od zaposlenih na svoj način prispeva k utripu šole, ki je s svojim nastankom vnesla nek nov, sveži veter na področju glasbenega izobraževanja. Po nekaj letih delovanja je opaziti že številne zavidljive rezultate.

Naše poslanstvo: GLASBENA VZGOJA IN IZOBRAŽEVANJE KOT PRISPEVEK H KVALITETI ŽIVLJENJA LJUDI IN OKOLJA.

Naša vizija: (P)OSTATI ŠOLA, KI NA TEMELJU KRŠČANSKIH VREDNOT IN KULTURE S SVOJIM POSLANSTVOM DELA ZA ČLOVEKA.Bimonthly Magazine

Alumni Official Site


Glasbena šola Beltinci
Mladinska ulica 4
9231 Beltinci

Tel.: 02 542 31 32

E-pošta: info@gs-beltinci.si

Tajništvo: tajnistvo@gs-beltinci.si


Matična številka: 1828410

Davčna številka: 15044572

Poslovni račun:
IBAN: SI56 0234 6025 3779 152
BIC/SWIFT: LJBASI2X


RAVNATELJ:

Bojan Bezjak

Tel.: 02/542 31 22
Gsm: 070 655 219

E-pošta: info@gs-beltinci.si


TAJNIŠTVO ŠOLE:

Kristina Šiftar, univ. dipl. ekon.

Tel.: 02/542 31 32
Gsm: 051/469 170

E-pošta: tajnistvo@gs-beltinci.si


RAČUNOVODSTVO:

 

Tel.: 02/542 31 19


E-pošta: racunovodstvo@zcm.si

Glasbena šola Beltinci

Mladinska ulica 4
9231 Beltinci

Tajništvo, računovodstvo:
Tel.: 02/542 31 32
E-naslov: tajnistvo@gs-beltinci. si

Ravnatelj:
Tel.: 02/542 31 22
GSM: +386 70 655 219
E-naslov: info@gs-beltinci.si

O glasbeni šoli

Nekega jutra je župnik prišel z idejo: "Naredimo glasbeno šolo!" Ideja je zelo hitro dozorela in v nekaj tednih je nastal okvirni program, ki je vseboval vse elemente javnoveljavnega programa Glasba. Z Božjo pomočjo je leta 2008 iz Župnijskega doma, iz glasbenih učilnic zazvenela nežna glasba prvih učencev.

 

Copyright © 2021 Glasbena šola Beltinci. Vse pravice pridržane. | Več o piškotih

Iskanje